Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dyski HD a stacja 1541-II...  (Przeczytany 1937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kifa

• Gość
Dyski HD a stacja 1541-II...
« dnia: 17 Czerwca 2006, 11:55 »
 Powiedzcie  mi  -  czy  to  prawda,  że  stacje  do  C64  nie  tolerują  dysków  HD?  Wielu  ludzi  mówiło  mi,  że  takij  dyskietki  (5,25\')  nawet  nie  da  się  sformatować,  tymczasem  mnie  się  udało  -  na  stacji  1541-II  sformatowałem  bez  błędów  dyski  HD  Dysana  i  Verbatimu,  nagrałem  i  odczytałem  z  nich  dane  -  zero  problemów.  Kolejny  mit,  czy  też  moja  stacja  jest  jakaś  specyficzna?    \'\'  I  czy  używanie  takich  dyskó  wiąże  się  np.  z  dodatkowym  zużyciem  głowic?  Dodam,  że  dyskietki  HD  Dysana  trzymają  zapis  już  12  lat...    \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2006, 13:03 »
 niektore  HD  da  sie  sformatowac.  mozna  tez  zmodyfikowac  stacje  aby  formatowala  na  100%  wszystkie  dyski  HD.  ja  osobiscie  verbatima  nie  moglem  sformatowac.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2006, 15:45 »
 Hmm...  Dziwne,  moja  stacja  nie  była  modyfikowana  (taką  wyjąłem  z  fabrycznego  opakowania),  a  ja  nigdy  nie  używałem  dysków  SD,  tylko  HD  i  nigdy  nie  było  tak,  że  nie  mogłem  ich  użyć...    \'\'

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2006, 19:45 »
 jedni  się  uparli  że  się  nie  da  a  inni  to  wykonali,  ja  też  zaczełem  puźniej  używać  dysków  HD  Fuji  i  działało.  Verbatima  i  Dysana  nie  udało  mi  się  sformatować.  Choć  mam  jednego  Verbatima  nie  w  wersji  Teflon  i  ten  się  formatuje  poprawnie.

tuluseabaska

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2006, 17:45 »
 sa  ludzie  ktorzy  sie  upieraja  ze  to  niemozliwe,  ja  osobiscie  nie  probowalem  bo  zanim  podlaczylem  stacje  dyskietek  zaopatrzylem  sie  w  pokjazny  zapas  DD.  

z  tym  c64  to  wogole  niezle  jaja  sa  i  czesto  moze  sie  zdarzyc  ze  nikt  ci  jednoznacznej  albo  zadnej  odpowiedzi  nie  udzieli.  ja  do  tej  pory  nie  wiem  czemu  musialem  lutowac  sygnal  dzwiekowy  do  masy  i  na  odwrot,  czemu  sid  spalil  mi  sie  po  podlaczeniu  telewizora  i  czemu  CBM4  dziala  wg  wlasnego  widzimisie.  ciekaw  jestem  czym  jeszcze  mnie  zaskoczy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2006, 17:56 »
 wsrod  uzytkownikow  C64  podobnie  jak  na  PC  jest  tez  masa  lamerii  ktory  nieustannie  sie  wypowiadaja  o  rzeczach  o  ktorych  zielonego  pojecia  nie  maja  -  wystarczy  poczytac  forum  onet  pod  newsem  na  temat  marki  Commodore  (nie  mylic  z  legendarna  firma).  Nie  pije  tutaj  o  brak  wiedzy  ,  tylko  pisanie  bzdur  :D  

a  co  do  tematu  -  oficjalnie  sie  nie  da.  nieoficjalnie  -  niektore  dyski  sie  formatuja  bezproblemowo.  
  Ciekawe  jak  z  1571  -  w  moim  128Dcr  nie  probowalem  czy  potrafi  formatnac  dyski  HD.  a  mam  na  stanie  sztuk  az  2  ;-)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2006, 19:45 »
 Hm,  może  warto  poeksperymentować,  jeśli  to  nie  \'teflonki\'?    \'\'  Dodam,  że  ja  formatowałem  przez  XM1541,  a  nie  z  poziomu  C64...  Ale  chyba  różnicy  nie  ma  zasadniczej..  Huh...      \'\'    

A  co  do  lamerii  -  cóż,  ja  jestem  zielony  w  porównaniu  do  szanownych  współforumowiczów,  a  przynajmniej  niektórych,  i  nie  kryję  tego...  Dlatego  proszę  mnie  stanowczo  poprawiać,  gdybym  bredził...    \'\'

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:33 »
 Zekanowałem  dyskietki  i    
  Fuji  -  te  pracują  u  mnie  na  2  stacjach  poprawnie  (na  większej  ilości  nie  testowałem)  i  u  kumpla  także  chodzą  ok  bo  je  używamy,  niestety  \'źródło\'  dyskietek  wyczerpane.  
  http://www.collectioners.net/infopage.php?id=10\' target=_blank>http://www.collectioners.net/infopage.php?id=10

Pierwsza  dyskietka  Fuji  działa  poprawnie,  reszta  się  nie  formatuje  choćby  nie  wiem  co  się  robiło.

the Fat

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:42 »
 Kiedy  C64  świeciło  w  Polsce  Triumfy,  stacji  dysków,  jak  wielu,  nie  miałem.  Dopiero  lata  później  dostałem  taką  w  prezencie  i  nie  wiedząc,  że  pewne  rzeczy  są  niemożliwe,  spróbowałem  formatować  różne  dyski  pod  C64.  Wiele  z  nich  nie  miało  żadnego  opisu,  bo  to  second  hand,  ale  zauważyłem  jedną  prawidłowość  -  dyski  z  pierścieniem  wokół  dużego  otworu  dyskietki  działały,  jeśli  takiego  pierścienia  nie  było,  formatować  się  nie  dawały.  Popatrzyłem  przed  chwilą  na  moje  Verbatimy  HD...  one  nie  mają  takiego  pierścienia.    Te,  które  pieścień  miały,  działały  wszystkie,  ale  może  to  zbieg  okoliczności?  Co  Wy  na  to?

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:47 »
 dysan  ma  ten  pierścień  a  nie  da  się  go  formatować,  znaczy  u  mnie  nie  da  rady.

the Fat

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:48 »
 Funkcja  Edit  coś  mi  działa,  więc...  Fuji  na  skanie  Dextera  ma  taki  pierścień,  pozostałe  dyskietki  go  nie  mają.  Na  moich  dyskietkach  pierścień  jest  tylko  z  jednej  strony.

Kifa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2006, 23:45 »
 Hm,  no  to  tak:  

Dysan  100  MD2D  (Double  Density)  -  pierścień  po  jednej  stronie,  48  TPI  (Tracks  Per  Inch)  -  formatowanie  bezproblemowe.  

Dysan  100  MD2-HD  (High  Density)  -  brak  pierścienia,  96  TPI,  formatowanie  i  zapis/odczyt  działają,  ale  ostatnie  trzy  ścieżki  nie  dają  się  czytać  wogóle  (sprawdzałem  tylko  jedną  z  trzech  posiadanych,  to  może  być  wada  dysku).  

Verbatim  MD2-HD  (High  Density)  -  brak  pierścienia,  96  TPI,  formatowanie,  zapis  i  odczyt  bezproblemowe.  

Verbatim  MD2-D  (Dounble  Density)  -  pierścień  po  jednej  stronie,  formatowanie,  zapis  i  odczyt  bezproblemowe.  

Przetestuję  jeszcze  inne  dyski  i  zdam  relację,  w  szczególności  intensywniej  sprawdzę  dyski  HD  Verbatimu  oraz  Dysana...  Ale  to  za  jakiś  czas  -  sesja  jest...    \'\'  

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2006, 00:07 »
 Ja  właśnie  sprawdziłem  i  w  stercie  dyskietek  Dysana  znalazły  się  też  DD,  przetestuje  je.  

I  z  tym  pierścieniem  nie  wiem  jak  to  brac  pod  uwagę  ale  spojrzałem  na  dyskietki,  którymi  dysponuje  i  te  co  do  Commodore  używam  to  wszystkie  mają  ale  raczej  na  odczyt  dyskietki  to  nie  wpływa,  może  oszczędność  materiału?  

Sesja  była  to  wolne  jest  :D

the Fat

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2006, 00:18 »
 Cóż,  może  to  jednak  zbieg  okoliczności...?

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2006, 11:11 »
 Ja  np.  mam  dyskietkę  podpisaną  tak:  

DS/DD  
  2S/2D  

z  pierścieniem  z  jednej  strony,  wszystko  chodzi  na  niej  ok.  

Sony  MD-2D  też  ok,  pierścien  z  jednej  strony.  

Mam  jeszcze  jakąś  dyskietkę  Panasonic`a  ale  nic  na  niej  nie  jest  napisane,  jedynie  jakieś  SP  ale  to  chyba  nie  to  :).  

Zaś  na  jednej  dyskietce  2S/2D  pisze  mi,  48TPI.  

W  każdym  bądź  razie  wszystkie  chodzą.